Kom tijdens de ‘parcours de talents’ kennismaken met de vele talenten die in de tuinwijken wonen. Open de deuren van de pittoreske huizen, kom via de steegjes naar de tuinen en ontdek tentoonstellingen van schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, keramiek, concerten, bloementuinen… alle passies die deze getalenteerde bewoners bezielen.

Vrij vertrek vanaf Studio Logis (Drie Lindenstraat 139) of het Visitor Center (Wautersplein 2). Zaterdag 21 mei van 14u tot 18u, zondag 22 mei van 10u tot 17u. Aan beide vertrekpunten kan je een gratis plattegrond (FR) van het parcours verkrijgen.

Plattegrond

BELANGRIJK: Aangezien wij zelf druk bezig zijn met de festiviteiten en niet aan onze laptops kunnen, hebben we de online inschrijvingen gesloten. Wil je graag nog aansluiten bij een atelier of wandeling? Ga dan op het aangegeven uur naar het juiste adres en dan zoeken we een plekje voor je. Veel plezier!

Rondleidingen

Le Logis-Floréal fête ses 100 ans : Natuurbezoek

Dit jaar blaast Le Logis-Floréal honderd kaarsjes uit. Voor deze gelegenheid nodigen wij je uit om een duik te nemen in het hart van deze mythische architectonische modellen die deze tuinwijken zijn. Ontdek het « natuurlijke » aspect van dit architecturale embleem van Brussel. Onze gids Mady neemt je mee op een tocht langs alle groene ruimten en steegjes die samen deze prachtige wijken vormen.

Zaterdag 21 mei om 13u30, reserveren via CIVA.

Zondag 22 mei om 13u30, reserveren via onze website.

Vertrek aan het Visitor Center, Place Joseph Wauters 4.

Le Logis-Floréal fête ses 100 ans : Architectuurbezoek

Le Logis-Floréal blaast dit jaar 100 kaarsjes uit. Voor deze gelegenheid nodigen wij je uit om een duik te nemen in het hart van deze mythische architectonische modellen die deze tuinwijken zijn. Les Compagnons du Floréal bieden u een begeleide historische, architecturale en landschapswandeling aan om alles te ontdekken over deze Brusselse wijken.

Zaterdag 21 mei om 10u00, reserveren via CIVA.

Zondag 22 mei om 10u00, reserveren via onze website.

Vertrek aan het Visitor Center, Place Joseph Wauters 4.

Animatie voorgesteld door bewoners

Tuinconcert : ‘Rêves mouvants’

Zangeres Anna, gitarist Michel, trompettist Catou Pecher en pianist François Brouyaux, spelen speciaal voor jou stukjes jazz die – net als onze tuinwijken – honderd jaar oud zijn!

Zaterdag 21 mei van 16u00 tot 16u45, Rue des Acanthes 10.

Workshop ‘Découverte du monde chamanique’

Sjamanisme heeft het vermogen ons bewust te maken van de subtiele aanwezigheid van kleine dingen: onze stappen op de aarde, het vuur dat ons verteert, het water dat we drinken, de lucht die in onze longen sijpelt. Als je hart bonst van nieuwsgierigheid, laat het dan spreken. Laat je verleiden en ontdek het sjamanisme.

Begeleid door Benoit De Meyer & Isabelle Schmidt.

Zaterdag 21 mei van 14u30 tot 16u. Maximum 10 deelnemers.

Workshop ‘Soin chamanique au son du tambour et de la voix’

Deze workshop omvat een klank- en sjamanistische meditatie. Een reis waarbij je wordt uitgenodigd om de deur te openen naar de vele beelden, gevoelens en emoties die door je heen gaan. Breng voor je comfort een yogamat, een deken en een stuk stof in de kleur van je keuze (een reep) mee. Je blijft liggen tijdens de behandeling.

Begeleid door Benoit De Meyer & Isabelle Schmidt.

Zaterdag 21 mei van 16u30 tot 18u. Maximum 8 deelnemers.

Schrijfworkshop « Quelle est ta vérité ? »        

Wat is jouw waarheid? Kom schijven over wie je bent, op dit eigenste ogenblik. Niet gisteren of morgen, nu. Wie ben jij écht, met de balpen in de hand? 

Begeleid door Isabelle Schmidt, schrijfster en energie-deskundige

Zondag 22 mei van 15u tot 16u30. Maximum 8 deelnemers.

Ontdek de tuinen

Groene vingers en gouden handen

Wonen in de wijk Le Floréal is genieten van een prachtige omgeving. Voor sommige mensen betekent het ook dat ze er actief aan meewerken door hun tuin goed te onderhouden. Het is een aangename plek om te wonen, waar alles, van het houtwerk tot de bloemperken met vaste planten, eigenhandig is gerealiseerd door de tuinman die er woont. Laten we hopen dat de meimaand de start vormt van een nieuw en kleurrijk jaar in de bloemenperken.

Zaterdag 21 mei van 14u tot 18u, zondag 22 mei van 10u tot 17u.

In de tuin van Marc, Rue des Gloxinias 4.

Tussen borders en trappen

Le Floréal staat voor een belangrijke topografie, ook in de tuinen! Hier werd gekozen voor een indeling die zich een weg baant tussen borders en trappen, waardoor in deze geliefkoosde en dagelijks onderhouden tuin verschillende zones ontstaan. Van de bloemperken tot de terrassen, via de twee vijvers en de ligstoelen, ademt deze plek de vreugde van het samenzijn.

Zaterdag 21 mei van 14u tot 18u, zondag 22 mei van 10u tot 17u.
In de tuin van Nathalie en Ruud, Rue des Renoncules 16.

Tuin en keramiek, werken met klei

In deze kleine maar charmante tuin van Le Floréal heersen rust en harmonie. Hij is een echt levend gedenkboek, waar de tuinierster de natuur haar werk laat doen, maar er niettemin haar eigen gevoeligheid en artistieke toets aan toevoegt. Kom kennismaken en reis tussen de keramiek die voor deze gelegenheid wordt tentoongesteld.

Zaterdag 21 mei van 14u tot 18u, zondag 22 mei van 10u tot 17u.
In de tuin van Monique, Rue des Renoncules 7.

Een tuin die de verbeelding prikkelt

Deze atypische tuin herbergt bijna duizend cactussen! Elk jaar vindt in deze kleine tuin van Le Logis een ware seizoenstrek plaats: de planten worden van de zolder naar de tuin gebracht, elk op hun met zorg gekozen plaats, van serre tot bloembed. Kom er kennismaken met een cactus- en vetplantenliefhebber die zijn passie met jou zal delen.

Zaterdag 21 mei van 14u tot 18u, zondag 22 mei van 10u tot 17u.
Avenue du Geai 10a.

Tuin in harmonie

Met gelukkige herinneringen drukt Le Logis-Floréal haar stempel op haar bewoners. Hier schept de tuinierster er genoegen in om haar tuin te verzorgen volgens zijn eigen ritme, dankzij de biodynamica. Hier heerst inderdaad een delicaat evenwicht, dat tot in de kleinste hoekjes voelbaar is.  

Zaterdag 21 mei van 14u tot 18u, zondag 22 mei van 10u tot 17u.
De tuin van Elyane, Rue des Aigrettes 4.